Sunny TV Arızası Ses var Görüntü Yok ise ne yapmalısınız diye düşünüyorsanız cevap belli TV’nizin arka kapağında bulunan Arka LED Aydınlatma ışıklarında “Sunny LED BAR” sorunu vardır.
- Türkiye Şartlarında en çok başımıza gelen sıkıntılardan birincisi Yüksek Voltaj gelmesi sonucu LED BAR arızası meydana gelmektedir. Konutunuzda veya işyerinizde yüksek akım rölesi yoksa bu tip sıkıntılar yaşanmaktadır.
- Ana Kart zarar görmesi sonucu LED BAR arızası meydana gelmektedir. LED çubuklarının enerji veren ana karttaki elemanlarda soğuk lehim yada aşırı ısınmadan kaynaklı arıza oluşabilmektedir Ana Kart arızası sonucu LED arızası meydana geldiğinde ana kart tamirinin de yapılması gerekmektedir.
Televizyonunuz da kullanılan LED’ler SMD LED türüdür. Bunlar LCD ve LED TV’lerde Alüminyum gövdeye monte edilmiş devre elemanlarıdır. Bunların ortalama kullanım süreleri vardır. 50.000 ile 80.000 bin saat arasında değişen aralıkları vardır. Genellikle yoğun kullanılan ve yüksek ışık ayarıyla kullanılan TV’nizin LED ömrünü de kısalttığınız anlamına gelmektedir. Kısık ışık da kullanılan LCD ve LED TV’lerin %20 daha ömrünü uzatabilirsiniz.
Televizyonda Neden Görüntü Kaybolur?
Televizyonda ses var görüntü yok sebebi çok sayıda olabilir. Televizyonda ses var ancak görüntü yok ya da siyah ekran sorunu yaşıyorsanız, televizyonunuzda LED panel arızası yaşıyorsunuz demektir. Televizyonun içindeki LED şeritlerden bazıları bozulduğunda televizyonda ölü görüntüler oluşmaya başlıyor. Sadece görüntüyle ilgili sorun olduğu için böyle durumlarda ses hala gelmeye devam ediyor.
Problemin LED şeritlerden kaynaklı olup olmadığını bazı kontrolleri yaptıktan sonra anlayabiliyorsunuz.
Televizyonunuzu harici uydu bağlantısıyla kullanıyorsanız bazen bağlantı kablosu çıkmış olabiliyor. Bu nedenle televizyonun HDMI girişini ve uydu cihazınızın bağlantı girişini kontrol etmeniz gerekiyor. Bazen küçük gözlü uydu alıcısı bağladığınızda cihaz arızalanabiliyor. Evinizde başka bir uydu cihazı varsa onu takabilir ya da anten bağlantısına geçip televizyondan görüntü geliyor mu kontrol edebiliyorsunuz. Yine uydu cihazıyla ilgili bir başka kontrol etmeniz gereken nokta televizyonunuzun girişleri oluyor. Televizyonunuzda AV1, AV2, HDMI1, HDMI2 gibi girişler varsa bu girişleri denemeniz faydalı olabiliyor.
alışmıyor :
besleme kartından 5 volt çıkıp çıkmadığını kontrol edin.
standby yeşilde kalıyor :
u4 üzerinde 1.8 volt, u3 üzerinde 3.3 volt, l1 bobini üzerinde 1.2 volt olup olmadığını kontrol edin. voltajlar tam ise (eksik olmamalı) işlemcinin ısısını kontrol edin. işlemci aşırı ısınıyorsa arızalıdır. işlemci ısısı normal ise flash yazılımı çökmüştür.
standby ledi yeşilden kırmızıya dönüyor :
12 ve 24 volt çıkışlarında kısa devre olabilir. ses entegresi arızalanırsa 24 volt çökebilir.
ses yok :
ses beslemesini (24 volt) ve fb8 bobinini kontrol edin. sorun yoksa c492 c489 c482 c217 kondanstatörlerini tek tek boşa alıp sesi kontrol edin. biri boştayken ses gelirse devresindeki bobini (l12 l13 l14 veya l15) değiştirin. sorun devam ediyorsa ses entegresini değiştirin. APA2614 entegresi ve TPA3110LD2 entegresi aynıdır, birbiri yerine kullanılabilir.
görüntü yok ses var ;
arka ışıklar yanmıyorsa invertöre beslemeden gelmesi gereken 24 voltu kontrol edin. 24 volt varsa anakarttaki con3 soketinde yer alan ADJ pininde 3.5 volt, O/F pininde ise 5 volt olup olmadığını kontrol edin. voltajlar varsa panel ledleri arızalanmıştır.
arka ışıklar yanıyorsa lvds kablosunun kırmızı uçlarında 12 volt olup olmadığını kontrol edin. 12 volt varsa panel arızalıdır. 12 volt yosa con2 jumperının 12 volt konumunda olup olmadığını, 12 volt konumunda ise temassız veya gevşek olup olmadığını kontrol edin.
Full HD cihazlarda con31 jumperı yerine takılı olmalı, HD Ready cihazlarda ise bu jumper boş olmalıdır. beslemeden gelen con1 soketindeki 12 volt con2 kodlu jumperdan geçerek u1 entegresinin girişinde ve çıkışında yine 12 volt olarak okunmalıdır. u1’in girişinde okunan voltaj çıkışında okunamıyorsa entegreyi değiştirin.
modülü görmüyor ;
uzaktan kumandadaki SOURCE tuşuna basıldığında kaynak listesinde sadece “PC” seçeneği çıkıyorsa veya tüm girişler kaynak listesinde görülmesine rağmen HDMI soketlerinden veya uydu fonksiyonundan görüntü alınamıyorsa anakart üzerindeki modül soketinin 1 ve 2 nolu pinlerinde 12 volt olup olmadığını kontrol edin. bu voltaj yoksa devreyi geriye doğru takip edin. 53 ve 54 numaralı pinlerde 3.8 voltluk SDL-SCA voltajları olmalıdır. bu voltajlar düşükse işlemci arızalı olabilir.
31 ve 32 numaralı pinlerde 5 volt olmalıdır. bu voltajlar varsa modül arızalıdır,
HDMI’da görünü yok ;
modül üzerindeki U3 ve U8 entegrelerinde 3.3 volt olup olmadığını kontrol edin. voltaj varsa u853 arızalanmıştır.
USB görmüyor ;
fb2 üzerinde 5 volt olup olmadığını kontrol edin. voltaj varsa modül bağlantı soketinin 3 ve 4 nolu pinlerinde 3.3 volt olup olmadığını kontrol edin.